Hieronder vindt u een kort verslag van het NVB-TRIP Symposium 2018.

Voor presentaties klik hier

Voor (meer) foto’s klik hier

16 mei

Dag één van het NVB-TRIP Symposium 2018 was met ruim 280 bezoekers drukbezocht. NVB-voorzitter Erik Beckers opende de bijeenkomst met een minuut stilte voor erelid Ruby Pietersz, die op 1 maart jl. overleed.

Daarna presenteerde James George zijn TTP Registry en vond de poster pitch sessie plaats. Dit jaar deden daar zeven jonge onderzoekers aan mee. Minder dan vorige jaren, en de rest van het symposium werd dan ook meermalen een beroep op de aanwezigen gedaan om volgend jaar of zelf een poster in te dienen, of hun onderzoekers daartoe aan te sporen.

Het programma vervolgde met interessante voordrachten op het gebied van transfusiecasuïstiek en fundamenteel/translationeel onderzoek.

James George
James George

In de middag presenteerde Fons van Dijk, kleinzoon van dr. Henri van Dijk, de H.C.J.M. van Dijkprijzen voor de beste scriptie en het beste proefschrift. De prijs voor beste scriptie gaat dit jaar naar Siem Willems, die voor beste proefschrift naar dr. Dorothea Evers.
Een nieuw onderdeel dit jaar is een korte presentatie over iemand die veel voor de bloedtransfusie betekend heeft. Anneke Brand schetste het profiel van Jon. J. van Rood.

De rest van de middag was gewijd aan casuïstiek, klinisch transfusieonderwijs en een lezing over het thema door Chris Bleeker van het Radboud UMC. In de koffiepauze ’s middags werd nog even stilgestaan bij het 20-jarig bestaan van Sanquin als landelijke, centrale bloedbankorganisatie met een gebakje.

17 mei

De tweede dag van het symposium begon gewoontegetrouw met de algemene ledenvergadering van de NVB. Tijdens de vergadering nam Nel Som afscheid van het bestuur. Haar plaats wordt ingenomen door Jolanda van den Akker (AMC). Dorothea Evers volgt Marian van Kraaij op als voorzitter van het Consortium Transfusiegeneeskundig Onderzoek. Ook werd een woord van dank uitgesproken richting Ferdinand de Winter, die zich jarenlang heeft ingezet voor de organisatie van het jaarlijkse symposium.

Na de ALV volgde een tweetal presentaties door buitenlandse gasten Kirsten Seidel en Rut Norda:

20 years of intensified plasmapheresis in Germany, experiences and challenges door Kirsten Seidel, Working party Plasmapheresis, Germany

en

Elian Griffioen ontvangt de posterprijs
Elian Griffioen ontvangt de posterprijs

European perspective of plasma collection for medicinal products door Rut Norda, Uppsala University Hospital, Sweden)

Het programma vervolgde met o.a. een zeer drukbezochte sessie van het Hemovigilantieplatform, state of the art-sessies, nog een casuïstieksessie en geselecteerde voordrachten. Daarna was het tijd voor de uitreiking van de posterprijzen door de onnavolgbare juryleden Anneke Brand en Jeroen de Wit. Die hielden het tot op het podium spannend door te blijven discussiëren over de winnaars. Maar uiteindelijk waren ze het eens: de posterprijzen gingen naar:

  • Bijdrage kwaliteitsverbetering in de zorg: Elian Griffioen, voor de poster Optimale belasting van anti-RhD donors: Selectie van optimale donatie- en immunisatiefrequenties op basis van individuele donorkarakteristieken
  • Wetenschappelijk: Marlijn Hoeks, voor de poster Impact van behandeling met ijzerchelatietherapie op patiënten met een laag-risico myelodysplastisch syndroom die deelnemen aan de Europese MDS-registratie. Marlijn was niet aanwezig, daarom nam Marian van Kraaij de prijs in ontvangst.

Na de boeiende lezing ‘Plasma, daar zit wat in’ door Marja van Wijk was het tijd voor het PRO-CON-debat van dit jaar. Lizzy van Pampus, die eerder dit jaar afscheid nam als voorzitter van het Kennisplatform Regio Zuidoost, mocht bemiddelen tussen de deelnemers: Alexander Vlaar (PRO) en Femke Noorman (CON). Zij verdedigden c.q. vielen aan de stelling “Er is geen reden voor 1:1:1 transfusiebeleid of transfusiepakketten in de behandeling van massaal bloedverlies”. Beide kandidaten wisten zoveel steekhoudende argumenten te presenteren, dat de strijd onbeslist bleef.

Daarmee zat het symposium erop. Wel zijn de data voor het symposium van 2019 direct bekendgemaakt: 15 en 16 mei, wederom in Congrescentrum ReeHorst.

Symposium 2018

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.