Op vrijdag 25 november werd de afdeling Product- en Proces Ontwikkeling (PPO) van Sanquin Bloedbank bekroond met een subsidietoekenning door het Consortium Transfusiegeneeskundig Onderzoek. Vijf researchprojecten waren hiervoor ingediend. Met lof werd de prijs toegekend aan de afdeling PPO van de Bloedbank voor hun onderzoek naar ‘De ontwikkeling van rode cel-concentraten uit navelstrengbloed voor transfusie in premature neonaten‘. PPO dient het subsidiebedrag van 14.500 euro te besteden aan onderzoek naar dit product.

Thomas Klei, manager PPO: “Zeer prematuur geboren neonaten zijn vaak transfusie afhankelijk. Zij krijgen een transfusie met rode bloedcellen van volwassen donoren. Echter, dergelijke transfusies zijn geassocieerd met ontwikkeling van ‘Retinopathy of Prematurity‘, een beeld waarbij er schade aan de retina ontstaat en zelfs tot blindheid kan leiden. De reden? Het lijkt er op dat rode bloedcellen van volwassen donoren té goed in staat zijn zuurstof af te geven aan de weefsels, iets waar de retina van te vroeg geboren kindjes erg gevoelig voor is. Om dit te voorkomen zijn deze kwetsbare neonaten mogelijk meer gebaat bij een transfusie met rode bloedcellen die meer lijken op die van henzelf, namelijk rode bloedcellen geïsoleerd uit navelstrengbloed die zuurstof minder snel afgeven. Binnen PPO onderzoeken de analisten Joyce Bestebroer en Herbert Korsten daarom hoe dergelijke rode bloedcellen het beste kunnen worden bewerkt en bewaard. Een hele uitdaging, omdat deze cellen relatief instabiel zijn tijdens bewaren. PPO is daarom ook erg blij dat het NVB consortium PPO deze subsidie heeft toegekend. PPO zal deze subsidie gebruiken om verder onderzoek te verrichten naar de juiste manier van bewaren van deze cellen, met als ultiem doel om de ontwikkeling van retinopathie in de toekomst te voorkomen.”

Centraal thema van het najaarssymposium  van het Consortium, dat live in het UMC Utrecht plaatsvond, was ‘Nieuwe ontwikkelingen op gebied van rode bloedcel producten’. Belangrijk doel van het consortium, een werkgroep binnen Nederlandse Vereniging voor Bloedtransfusie (NVB) is het bevorderen van samenwerking in onderzoek, met het accent op klinisch transfusie onderzoek. Researchers vanuit Sanquin en ziekenhuizen presenteerden hun onderzoeksresultaten of probleemstelling, beantwoordden vragen en gingen in gesprek met de aanwezigen. De succesvolle bijeenkomst werd afgesloten met de uitreiking van de consortiumsubsidie.

Wilt u deelnemen aan een consortiumbijeenkomst, meldt u zich dan svp aan via e-mail.

Consortiumsubsidie voor onderzoek naar rode cel-concentraten uit navelstrengbloed voor transfusie in premature neonaten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.