De NVB heeft onderwijs hoog in het vaandel en wil proactief en innovatief aan educatie bijdragen en efficiënt voldoen aan verschillende eisen betreffende onderwijszaken. De NVB initieert, werkt samen, adviseert en/of ondersteunt verschillende ketenpartners betrokken bij transfusiezaken. Daartoe is de onderwijscommissie actief.

Educatie en opleiding vormen de basis voor professionals in de gehele bloedtransfusieketen om hun functie conform de vereiste en gewenste eisen en beroepsnormen te kunnen uitoefenen. Dit geldt voor wet- en regelgeving en normen die toezichthouders (IGJ) toetsen aan de hand van (inter-)nationale eisen zoals zijn opgesteld door de KNMG en geregeld in de GMP (EU en EDQM normen). Onderwijs betreft opleiden, en daarmee registratie, en nascholing noodzakelijk voor reguliere herregistratie. Op deze manier kunnen professionals competenties blijven ontwikkelen in het kader van ‘een leven lang leren’.

Het doel van onderwijs aan betrokkenen en professionalisering van de bloedtransfusieketen is het borgen van optimale zorg aan zowel de patiënt als de donor. De NVB wil zich als wetenschappelijke vereniging voor de gehele bloedtransfusieketen inzetten om dit zoveel mogelijk te stimuleren en faciliteren, gebruikmakend van de diverse unieke profilerings- en expertisegebieden. Onderwijs zal zoveel mogelijk aansluiten op bestaande programma’s en modules. Soms zullen nieuwe programma’s echter dienen te worden ontwikkeld, met name binnen de onderdelen van de keten waar op dit moment relatief weinig aandacht naar uitgaat. De deelnemende partijen blijven zelf verantwoordelijk voor hun onderwijsprogramma’s.
Op dit moment bestaat er reeds een intentieverklaring om samen te werken tussen de NVB, de sectie bloedtransfusiegeneeskunde van de NIV en de Nederlandse Vereniging voor Donorgeneeskunde.

Taken van de commissie:
– Adviseren bij het ontwikkelen van onderwijsprogramma’s voor nationale of internationale instellingen, kleinere groepen professionals of organisaties betrokkenen bij transfusieketen;
– Faciliteren of ontwikkelen van onderwijsprogramma’s voor nationale of internationale instellingen of organisaties betrokken bij transfusieketen;
– Coördineren van onderwijsprogramma’s van nationale of internationale instellingen of organisaties betrokken bij transfusieketen.

De huidige commissieleden zijn:
Dr. Ivan Bank internist-hematoloog-transfusiespecialist (voorzitter)
Dr. Erik Beckers, internist-hematoloog-transfusiespecialist
Dr. Peter te Boekhorst, internist-hematoloog-transfusiespecialist
Dr. Peter van den Burg, transfusiearts
Dr. Anne de Pagter, kinderarts-hematoloog
Dr. Cynthia So-Osman, internist-hematoloog-transfusiespecialist

U kunt de Onderwijscommissie voor vragen of advies officieel benaderen via het bestuur van de NVB, of meer informeel via de commissieleden zelf.

Onderwijscommissie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.