Het Kennisplatform Transfusiegeneeskunde Regio Zuidoost is een samenwerkingsverband tussen de transfusie laboratoria van het UMC St Radboud te Nijmegen, het MUMC+ te Maastricht, Sanquin Bloedvoorziening en klinisch chemici uit het Rijnstate Ziekenhuis Arnhem en het Zuyderland Medisch Centrum te Sittard-Geleen.

Themamiddagen

Het Kennisplatform Zuidoost stelt zich tot doel de kennis op het gebied van de transfusiegeneeskunde in de regio Zuidoost Nederland te bevorderen, door het aanbieden van onderwijs op de gratis regionale themamiddagen. Deze themamiddagen vinden tweemaal per jaar plaats. Tijdens de bijeenkomsten komen onderwerpen aan de orde op een breed terrein van de bloedtransfusiegeneeskunde. Het Kennisplatform wil tevens aansluiten bij actuele ontwikkelingen, zoals de implementatie van de CBO Richtlijn Bloedtransfusie en Hemovigilantie. Elke themamiddag wordt opgehangen aan een thema, waarbij casuïstiek gekoppeld wordt aan theorie en kennisoverdracht.

Op donderdag 1 april 2021 vindt de eerstvolgende onderwijsbijeenkomst van het Kennisplatform Transfusiegeneeskunde ZO plaats in digitale vorm. Lees er hier meer over.

Voor wie

De onderwijsbijeenkomsten zijn bedoeld voor een breed scala aan professionals die vanuit hun beroep met transfusiegeneeskunde te maken hebben (analisten, klinisch chemici (i.o.), transfusieartsen en hemovigilantiemedewerkers). Afhankelijk van het onderwerp zijn ook verpleegkundigen, aferese-medewerkers, medisch specialisten (i.o.), en verloskundigen welkom.
Directe beroepsbeoefenaren uit de eigen regio krijgen voorrang bij inschrijving voor de onderwijsbijeenkomsten.Voor elke bijeenkomst wordt accreditatie aangevraagd bij de relevante beroepsverenigingen.

Na afloop van elke themamiddag worden de presentaties ter inzage op de NVB-website geplaatst (voor zover ze geen privacy-gevoelige data bevatten).

Contactinformatie

Kennisplatform Transfusiegeneeskunde Zuidoost Nederland
E:  Onderwijsbijeenkomst@sanquin.nl
T: +31(0)20 5123986

Partners en contactpersonen

 

Maastricht UMC+:
Dr.ir. Y. Henskens, klinisch chemicus
Dr. E. Beckers, internist-hematoloog

 

Radboud UMC:
Drs. A.G. van den Bos, transfusiearts

 

Zuyderland Medisch Centrum:
Dr. R. Vossen, klinisch chemicus

 

Logo Rijnstate

Rijnstate Arnhem:</br/>
Dr. H. de Waard, klinisch chemicus

 

Sanquin Bloedbank:
dr. M. Hoeks, internist-hematoloog Radboudumc Nijmegen en transfusiespecialist i.o. Unit Transfusiegeneeskunde Sanquin
drs. S. Spelmink, transfusiearts Unit Transfusiegeneeskunde Sanquin
mw. K. Steenbergen, coördinator Kennisplatform Transfusiegeneeskunde Regio Zuidoost en managementassistente Unit Transfusiegeneeskunde Sanquin

 

Jeroen Bosch Ziekenhuis:
Dhr. E. van Litsenburg, Vakgroepdeskundige Bloedtransfusie

 

De werkgroep Kennisplatform ZO. Op de foto links van beneden naar boven: Erik Beckers, Renée Vossen, Eva Rombout, Annegeet van den Bos. En rechts van beneden naar boven: Harm de Waard, Ellen Vestjens, Yvonne Henskens (oud lid Lizzy van Pampus is met pensioen). Niet op de foto: Erwin van Litsenburg.

Presentaties

Presentaties en verslagen van de eerdere bijeenkomsten van het Kennisplatform vindt u door op onderstaande links te klikken:

26 november 2020 – presentaties
Module trombocytentransfusie – Erik Beckers
Plasma transfusie – Hans Soons
Visco-elastische testen: Het gebruik van Rotem/teg bij bloedingen – Yvonne Henskens
Laboratoriumaspecten; Alles weer PICO bello – Claudia Folman
Wat is de juiste weg? – Michaela v Bohemen

26 november 2020 – verslag

21 november 2019

21 maart 2019

6 december 2018

22 maart 2018

30 november 2017

 

Kennisplatform Transfusiegeneeskunde regio Zuidoost Nederland

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.