Voorafgaand aan de Algemene Ledenvergadering 2020 hebben de voorzitters van de werkgroepen voor de herziening van de bloedtransfusierichtlijn een korte presentatie gehouden met de belangrijkste wijzigingen. De presentaties zijn via onderstaande links te zien in het besloten NVB-kanaal op YouTube.

De richtlijn zelf is te vinden in de richtlijnendatabase van de Federatie Medisch Specialisten

Bekijk hier de presentaties:
Laboratoriumaspecten bij bloedtransfusiebeleid – Jennita Slomp
Transfusiebeleid bij de niet acuut bloedende patiënt – Jaap Jan Zwaginga
Trombocytentransfusies – Erik Beckers
Plasmatransfusies – Hans Soons
Transfusiereacties en gerelateerde aandoeningen – Martin Schipperus
Acute bloeding, verbloedingsshock en bloedbesparende technieken – Ankie Koopman

 

Sinds medio 2016 wordt er gewerkt aan een revisie van de Richtlijn Bloedtransfusies. Deze zal op termijn de Richtlijn Bloedtransfusies uit 2011 vervangen, toen nog samengesteld door het Centraal Begeleidings Orgaan van het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg. De nieuwe richtlijn bloedtransfusies is modulair opgebouwd en bestaat uit zes modules, die elk worden uitgewerkt door een werkgroep. Elke werkgroep heeft een voorzitter afkomstig uit een van de initiatiefnemende verenigingen. Niet toevallig zijn alle zes de voorzitters ook lid van de NVB.

De revisie heeft langer geduurd dan de oorspronkelijke planning (afronding eind 2018). Op de website van het Kennisinstituut van de Federatie Medische Specialisten kunt u de gereedgekomen modules vinden.

Richtlijn Bloedtransfusiebeleid

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.