Donderdag 12 oktober heeft de 13e bijeenkomst van de Deskundigheidsbevordering plaatsgevonden in het mooie Groningen. Het thema was “Toedienen van bloedproducten” en het Martiniziekenhuis in Groningen was zo gastvrij om een ruimte beschikbaar te stellen.

De eerste spreker was Jan-Kasper van Dijk van de firma Codan. Hij liet zien welke transfusiesystemen er zijn, en waarom er zoveel verschillende zijn. Ook het probleem van het alarmeren van de infuuspomp vanwege luchtbellen in het transfusiesysteem kwam ruim aan bod.

Daarna sprak dr. Saskia Spelmink van Sanquin over de onderzoeken welke zijn gedaan om Non-DEHP-zakken te produceren. De voor- en nadelen van de verschillende materialen om bloedbewaarzakken te maken in combinatie met bewaarvloeistoffen werden besproken.

Na een heerlijke lunch, aangeboden door het Martiniziekenhuis, vertelde Yvonne van der Iest, hemovigilantiemedewerker van het UMCG in haar presentatie “Hou doun we ’t in Grunn? hoe in het UMCG een bloedtransfusie wordt toegediend. Een mooie presentatie vol handige, praktische tips.

Na een korte brainstormsessie over “Registratie van een transfusie(reactie) in het EPD was het tijd voor de laatste spreker, klinisch chemicus van het Martiniziekenhuis Edwin van der Mirre. Hij sprak over het transfusieonderwijs dat hij gaf aan artsen. Veel informatie waar de 20 aanwezigen van konden leren, maar ook mee naar huis konden nemen om in het eigen ziekenhuis weer te delen.

Het was een leerzame dag waarbij meerdere facetten van de hemovigilantie besproken zijn, de analyse en de toediening, maar ook tijd was om te netwerken tijdens de pauzes.

Wij bedanken het Martiniziekenhuis om het mogelijk te maken om deze dag te organiseren.