Op donderdag 21 november 2019 organiseerde het Kennisplatform ZO een onderwijsmiddag in het Maxima Medisch Centrum (MMC) Veldhoven. Dit keer stond casuïstiek centraal. Ruim honderd deelnemers luisterden naar presentaties uit de praktijk van verschillende ziekenhuizen en Sanquin. De catering van het MMC verzorgde een lekker broodje en de sfeer was als altijd prettig en open. De onderwijsmiddag is een plek om informatie op te doen over allerlei zaken in de bloedtransfusiegeneeskunde, maar ook om elkaar als beroepsgroep te ontmoeten.

Professionals uit de ziekenhuizen en van Sanquin namen de toehoorders mee in hun bijzondere casus. De presentaties riepen meermalen interessante discussie op, waarbij praktijk en theorie elkaar aanvulden. Richtlijnen, de techniek van het vak, maar vooral het belang van de patiënt staan steeds centraal.

Het eerste deel van het programma stond in het teken van zwangerschap en antistoffen. Saskia Spelmink, transfusiearts bij Sanquin, opende de middag met een presentatie over perikelen rondom een zwangere patiënte met een zeldzame antistof. Erwin van Litsenburg, analist bloedtransfusie in het Jeroen Bosch ziekenhuis, sloot aan bij dat thema met een presentatie over een zwangere patiënte bekend met sikkelcelziekte en vorming van bijzondere antistoffen. Het programma voor de pauze werd afgesloten door Masja de Haas, hoogleraar en unitdirecteur Diagnostiek bij Sanquin. In haar presentatie gaf ze een overzicht van doelmatige follow-up van antistoffen tijdens zwangerschap. Ze opperde het idee om te starten met uniform beleid, gebaseerd op verrichte onderzoeken.

Na de pauze volgden nog vier verschillende casussen. Joyce van Beers, AIOS Klinische Chemie in het Maastricht UMC+, presenteerde een patiënte met een variant van bloedgroep A.  Ellen Schmitz, AIOS Klinische Chemie  in het MMC, stond stil bij een patiënt met vorming van multipele antistoffen tegen rode cellen en bloedplaatjes. Arjan van Adrichem, AIOS Klinische chemie in het Zuyderland MC presenteerde een patiënt met vorming van aspecifieke antistoffen. De middag werd afgesloten door Annegeet van den Bos, transfusiearts in het Radboudumc, met een presentatie over support bij patiënten met trombopathie.

Al met al een weer een geslaagde bijeenkomst. De volgende onderwijsmiddag van het Kennisplatform ZO is op donderdagmiddag 2 april 2020. We brainstormen nog over het thema. Heeft u daarvoor een goede suggestie, stuurt u dan s.v.p. een mail naar: Onderwijsbijeenkomst@sanquin.nl.

Foto’s:

Foto 1: De presentatoren van de Onderwijsbijeenkomst met dagvoorzitter Renée Vossen. Van beneden naar boven, v.l.n.r.: Annegeet van den Bos, Renée Vossen, Saskia Spelmink, Masja de Haas, Arjan van Adrichem, Ellen Schmitz, Erwin van Litsenburg en Joyce van Beers.

Foto 2: tijdens de pauze in de foyer.

 

 

Verslag: Kennisplatformbijeenkomst 21 november 2019

Eén gedachte over “Verslag: Kennisplatformbijeenkomst 21 november 2019

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.