Goed bezochte themamiddag Stamceltransplantatie

Op 21 maart 2019 organiseerde het Kennisplatform Transfusiegeneeskunde regio Zuidoost een regionale bloedtransfusiemiddag met als thema “Stamceltransplantatie” (SCT).

De presentatoren

Na een korte inleiding door dr. Eva Rombout werden er twee filmpjes getoond. Eén persoonlijk verhaal, gemaakt door een SCT-patiënt, waarin men kon zien hoe zij het beleefde. En een filmpje over allogene SCT. Waarna werd vervolgd met een aantal presentaties, waarin de 100 aanwezigen verder informatie kregen  over de transfusieproblematiek die  deze groep patiënten met zich meebrengt in academische en niet academische setting.

Dr. Dorothea Evers gaf brede uitleg over diverse facetten van SCT. Ze focuste in het bijzonder op ABO incompatibele allogene stamceltransplantatie: wat maakt dat eigenlijk uit? Dr. Erik Beckers nam de zaal mee in de resultaten van een onderzoek dat hij deed in het MUMC  naar verschillen in transfusiebehoefte bij ABO incompatibele mismatches. Manon Dello gaf praktische uitleg rondom logistiek en onderzoek in het laboratorium. Drs. Judith Somers legde uit hoe wordt gezocht naar de meest geschikte donoren en Ron Straat en drs. Annegeet van den Bos vulden het programma aan met interessante casuïstiek.

Tijdens de pauze

Niet een heel gemakkelijk onderwerp, Stamceltransplantatie, maar met dank aan de presentatoren is het plaatje door alle informatie een stuk completer geworden.

De volgende bijeenkomst is op donderdag 21 november 2019, in het MMC Veldhoven.

Thema: CASUÏSTIEK

Wilt u een interessante casus inbrengen voor 21 november, mailt u dan s.v.p. een korte beschrijving naar: Onderwijsbijeenkomst@sanquin.nl. Wij nemen dan contact met u op.

Verslag: Kennisplatformbijeenkomst 21 maart 2019

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.