Op donderdag 25 november jl. organiseerde het Kennisplatform Transfusiegeneeskunde Regio Zuidoost alweer de 3e digitale onderwijsbijeenkomst, deze keer via MS TEAMS. Ook nu werd een veel groter publiek bereikt (maar liefst 202 deelnemers!) dan voorheen bij de fysieke bijeenkomsten in Veldhoven. Het thema voor deze bijeenkomst was casuïstiek op het gebied van transfusiereacties en het programma werd geleid door Erik Beckers en Annegeet van den Bos, terwijl Saskia Spelmink en Karin Steenbergen zorgden voor de noodzakelijke ondersteuning.
Indeling transfusiereacties
Als eerste spreker gaf Erik Beckers, internist‐hematoloog MUMC+ een mooi overzicht van de indeling van de verschillende transfusiereacties en de daarbij al dan niet specifieke en onderscheidende symptomen. Met name de transfusiereacties met het symptoom dyspnoe vormen een relatief lastige groep om (juist) te classificeren.
Transfusiereacties met als kenmerkend symptoom “dyspnoe”
De daarop volgende presentatie werd verzorgd door Layla de Jonge, vigilantiearts TRIP. Zij ging in meer details in op indeling van transfusiereacties die als kenmerkend symptoom “dyspnoe” hebben: TACO, TRALI en Transfusion Associated Dyspnoe waarbij niet voldaan wordt aan de criteria van TRALI, TACO of een anafylactische reactie. Als hulpmiddel bij de juiste classificatie wordt een stroomschema ontwikkeld.
Hemolytische transfusiereactie op trombocyten
Layla werd gevolgd door Aldy Kuypers, klinisch chemicus Maasziekenhuis Pantein, Beugen, met een casus over een indrukwekkende hemolytische transfusiereactie op trombocyten, waarbij zowel in het restant van de betreffende eenheid als in een bloedkweek van de patiënt hetzelfde micro organisme werd aangetoond, ondanks het feit dat aan het uitgiftecriterium van Sanquin (‘negative to date’) was voldaan. De uiteindelijk oorzaak van deze besmetting is tot op heden niet achterhaald.
Uitgestelde hemolytische transfusiereactie
Na de pauze startte Anke te Stroet, hemovigilantie medewerker Rijnstate Ziekenhuis, Arnhem, met een casus over een uitgestelde hemolytische transfusiereactie die bleek te berusten op een in het verleden aangetoonde antistof, die niet in TRIX was geregistreerd en evenmin tijdig ondervangen was door een transfusie informatiekaartje.
Veiligheid bloeddonors
Aansluitend gaf Petra Huijts, donorarts Sanquin Bloedbank een mooi overzicht van de veiligheidsmaatregelen die bij bloeddonors worden getroffen, zowel voor wat betreft het product als ook voor wat betreft de veiligheid bij de donor zelf rondom de bloeddonatie(s).
Acute hemolytische transfusiereactie anti‐Bg(a) antistoffen
De laatste presentatie was in handen van Irene Keularts, klinisch chemicus MUMC+, Maastricht. Het betrof een kruisproef negatieve acute hemolytische transfusiereactie, vermoedelijk gebaseerd op de aanwezigheid van anti‐Bg(a) antistoffen bij de patiënt, waarbij het laboratorium de onderste steen boven heeft gehaald om deze oorzaak te kunnen bevestigen aan de hand van niet‐alledaagse transfusielaboratoriumtesten.
Met dank aan alle deelnemers (zowel de presentatoren als de deelnemers die de bijeenkomst hebben bijgewoond) kijken we ook nu weer terug op een bijzonder geslaagde middag!
De volgende bijeenkomst staat gepland voor 31 maart 2022.
TEKST : drs. Annegeet van den Bos, transfusiearts, Radboudumc
FOTO : Karin Steenbergen, coördinator, Sanquin