Professor dr. Anneke Brand is helaas op zondag 21 november 2021 overleden. Voor onze vereniging een zeer groot verlies. Ook al was ze alweer tien jaar geleden met emeritaat gegaan, ze was nog steeds zeer actief binnen alle wetenschappelijke verenigingen en expertisegroepen op het gebied van de transfusiegeneeskunde. Zowel nationaal als internationaal.

Anneke heeft een uitermate grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van ons vakgebied, de transfusiegeneeskunde. Met haar onderzoek liep ze altijd voorop in het veld. Werkelijk op elk aspect in de keten van de transfusieketen heeft ze het initiatief genomen voor verbeteringen, waaronder de zorg aan donors, de ontwikkeling van nieuwe bloedproducten, het oprichten van de navelstrengbloedbank in Leiden, onderzoek naar bijwerkingen van bloedtransfusies en niet te vergeten haar patiëntenzorg op het gebied van aandoeningen van het bloed. In al die activiteiten toonde ze zich een uitermate betrokken dokter en collega voor allen werkzaam in de bloedbank of het transfusielaboratorium.

Voor haar werk heeft ze veel internationale erkenning ontvangen van onze zusterorganisaties: de Blundell Award van de BBTS (UK) in 2009 en recent de ISBT Presidential Award in 2020 en de Karl Landsteiner Award van de AABB (VS, 2021). Een link naar het ISBT presidential symposium vindt u hier.

Daarnaast had Anneke een groot hart voor het opleiden van jonge mensen in het vakgebied. Graag breidde zij onze landelijke en wereldwijde kring van mensen betrokken bij goede transfusiezorg uit. Onder andere met dit doel voor ogen heeft zij zich jarenlang ingespannen voor zowel de onderwijscommissie als de wetenschapscommissie van onze vereniging. Met haar brede en diepgaande kennis van de transfusiegeneeskunde was het een grote eer voor ons allemaal dat zij de laatste jaren actief was in de posterbeoordelingscommissie. We konden ons ook altijd prijzen om haar actieve bijdrage tijdens onze NVB symposia, waarbij ze ons altijd weer aan het denken en onderzoeken zette om ons werk nog beter te maken.

We hebben vernomen dat in het voorjaar een symposium ter ere van Anneke Brands werk georganiseerd zal worden. En natuurlijk zullen wij als NVB ook bij ons komend symposium met elkaar stilstaan bij de grote bijdrage van Anneke aan ons vakgebied.

Wij zullen Anneke enorm missen.

Prof dr Masja de Haas, afdeling Immunohematologie Diagnostiek, Sanquin Diagnostiek, Research en afd Hematologie LUMC.
Dr Peter van den Burg, Unit Transfusie Geneeskunde, Sanquin Bloedbank

Foto: Ineke Oostveen, gereproduceerd met toestemming van Sanquin Bloedvoorziening

In memoriam – Anneke Brand

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.