Donderdag 25 mei heeft de 12e bijeenkomst van de Deskundigheidsbevordering Hemovigilantie plaatsgevonden. Het thema was “Bloedtransfusie bij kinderen en neonaten”. Het webinar werd georganiseerd vanuit het LUMC in Leiden, vanuit een prettige ruimte daar, waar de organisatie en bijna alle sprekers fysiek aanwezig waren. Vanuit daar is via Teams een digitale bijeenkomst opgestart met in totaal bijna 40 deelnemers en vijf sprekers.
De eerste spreker was Michaela van Bohemen, hemovigilantieconsulent van het Erasmus MC. Zij gaf een presentatie over de technische aspecten rondom transfusies bij kinderen en neonaten. Een en ander ondersteund door een presentatie met veel afbeeldingen en foto’s van de diverse manieren waarop transfusies bij kinderen en neonaten kan worden uitgevoerd. Er werd door Michaela veel kennis gedeeld, die (zoals later bleek uit de enquête), goed in de praktijk toe te passen is.
Hierna nam Elise Huisman, kinderhematoloog en transfusiespecialist van het Erasmus MC, het stokje over. Zij vertelde over de hemovigilantie gegevens die bij TRIP bekend zijn over transfusies bij kinderen en neonaten. Het was boeiend om al deze data bij elkaar te zien en daar conclusies uit te trekken.
Na een korte pauze werd het programma hervat met een trio-presentatie van Pauline Snijder (neonatoloog, Erasmus MC), Corien Eckhardt (kinderhematoloog, Amsterdam UMC en Sanquin) en Cornelis van der Torren (Amsterdam UMC) waarin drie casussen werden beschreven van transfusiereacties bij kinderen. Hierbij veel nadruk op de symptomen en het beleid wat hierop gevoerd is. Bijzonder om te horen hoe kinderen toch heel anders op transfusies kunnen reageren dan volwassenen! Uiteraard ook extra lastig voor de behandelend arts, omdat het kind wat lastiger symptomen kan duiden.
Tot slot gaf Elise Huisman een introductie van de nieuwe website Kind en Transfusie. Een initiatief van het Netwerk Kind en Transfusie. Dit is een zelfstandig platform van artsen uit meerdere disciplines die bereid zijn om dit onderwerp in Nederland op de kaart te zetten. Het Netwerk heeft een officiële samenwerking met meerdere partners (waaronder TRIP, NVB en Sanquin) en staan graag voor u klaar om mee te denken in vraagstukken rondom het thema ‘Kind en transfusie’.
Het was een interessante middag die middels een enquête ook heel goed beoordeeld is door de deelnemers. We bedanken nogmaals het LUMC voor de gastvrijheid om deze mooie middag te kunnen organiseren.