Op maandag 14 oktober vond de 15e bijeenkomst van de Deskundigheidsbevordering Hemovigilantie plaats. Het thema was “De (Waal)brug tussen Medicatie en Geboortezorg”. Wij mochten te gast zijn in het Radboudumc te Nijmegen, een mooie locatie waar we die dag veel hebben geleerd van elkaar en van de sprekers, discussies hebben gevoerd en ideeën hebben opgedaan. Collega’s van het Radboudumc, nogmaals hartelijk dank voor het beschikbaar stellen van de locatie en de lekkere lunch!
De ochtend stond in het teken van de medicatie rondom transfusie, de brug van de ochtend naar de middag was een voortreffelijke lunch en de middag stond in het teken van transfusies rondom de zwangerschap en geboortezorg.
Eerste sprekers waren Joop Heijnen en Jaap Jan Zwaginga van Bureau TRIP. Jaap Jan heeft de aanwezigen uitgelegd hoe het nu eigenlijk precies zit met de nieuwe wetgeving voor weefsels én bloedproducten, de SoHO. Een welkome aanvulling op de informatiebijeenkomst die het VWS op 26 september organiseerde op en vanuit de Jaarbeurs in Utrecht. Hierbij een kort overzicht van de zaken die Jaap Jan de aanwezigen voorgelegd heeft.
Joop had een elftal casussen verzameld waarbij medicatie een belangrijke rol speelt bij een transfusiereactie. Medicatie variërend van glucose infusies, ijzerpreparaten (berucht voor bijwerkingen) tot een allergie voor een jodiumhoudende contrastvloeistof (vlak voor transfusie toegediend). Soms is het bloedproduct zélf een geneesmiddel, zoals bij Omniplasma. De transfusiereactiemeldingen op Omniplasma worden daarom door TRIP ook altijd doorgezet naar het Lareb.
Daarna een korte inleiding van Gerda van Grootveld (St. Jansdal) over haar casus waarbij de bijwerking van de bètablokkers bij de patiënt en op een transfusiereactie lijkend beeld lieten zien.
Henk Meekers (UMCG) nam daarna het stokje over met een presentatie over medicijnen die in zeldzame gevallen een hemolytische reactie kunnen veroorzaken, een DIIHA. De lijst groeit enorm, inmiddels zijn er al 125 medicijnen bekend die deze ongewenste bijeffecten kunnen geven.
Romy Pothof (LUMC en Sanquin Diagnostiek) heeft een duidelijke uiteenzetting gegeven van het nieuw voorgestelde beleid bij Foetale en Neonatale Allo-Immuun Trombocytopenie (FNAIT).
Sabine Vrancken (kinderarts en neonatoloog in het Radboudumc) gaf een boeiende presentatie over de ECMO, de hart-longmachine voor neonaten. Voor velen van ons geen dagelijkse kost. De ECMO wordt maar in een klein aantal (academische) ziekenhuizen in Nederland toegepast. Voor het vullen van deze hart-longmachine is donorbloed onmisbaar, aangezien het eigen volume van een neonaat vaak nog geen 500 ml is!
Mallory Woiski (gynaecoloog in het Radboudumc) heeft meer achtergrond gegeven over massaal bloedverlies rondom de bevalling en in welke situaties dit dan optreedt. Vooral de placenta accreta (een ingegroeide placenta) is een beruchte aandoening waarbij er een hele gevaarlijke situatie voor moeder en kind ontstaat. Een situatie die in NL 30 tot 100 keer per jaar voorkomt en een goed bloed management vereist. Een leerzame presentatie, waarbij de duidelijke manier waarop het Radboudumc het massatransfusiepakket heeft ingericht tot inspiratie kan dienen voor andere ziekenhuizen.
De dag werd afgesloten met een brainstormsessie waarbij een vijftal stellingen door een vijftal groepen werd besproken.
Na het invullen van de enquête ging iedereen met een flinke bak met opgedane kennis en ideeën huiswaarts.
De werkgroep Deskundigheidsbevordering Hemovigilantie bedankt alle deelnemers voor hun komst naar het mooie Nijmegen en hun actieve deelname aan deze dag.
De eerste voorbereidingen voor de volgende bijeenkomst op dinsdag 22 april in het Zuijderland ziekenhuis in Sittard zijn al getroffen. Houdt de nieuwsbrief van de NVB de komende maanden in de gaten voor meer informatie over deze bijeenkomst!