Op 1 maart 2018 is NVB-erelid Ruby Pietersz op 75-jarige leeftijd overleden. Ze is opgeleid als internist, en is in 1982 in dienst gekomen bij de Bloedbank Amsterdam, waar ze doorgroeide tot adjunct medisch directeur. Ze deed veel wetenschappelijk onderzoek, en toen de bloedbank onderdeel werd van Sanquin, heeft ze tot haar pensionering gewerkt als manager Onderzoek, Ontwikkeling en Onderwijs.

Ruby Pietersz verwierf internationale bekendheid met haar promotieonderzoek naar de zogenaamde “buffycoat-methode”, dat baanbrekend was voor het routinematig bereiden van bloedplaatjes uit donorbloed. Deze manier van werken is in veel landen nog steeds de standaard wijze waarop bloedplaatjes worden geïsoleerd, en vele patiënten wereldwijd hebben hier van geprofiteerd. Ze ontving graag gasten op de bloedbank om hierover uitleg te geven, en was een graag-geziene spreker in het buitenland om haar kennis te delen. Tot na haar pensionering heeft ze projecten gedaan om de bloedtransfusie in zich ontwikkelende landen op een hoger pijl te krijgen.

Kennis delen was Ruby’s passie en zij heeft dit haar hele carrière hoog in het vaandel gedragen. Vanaf de oprichting van de NVB is Ruby betrokken geweest bij de NVB activiteiten. Niet alleen tijdens de NVB-symposia, maar ook bij de vele gasten die zij uit de hele wereld bij ‘haar’ bloedbank ontving en bij vele bloedbanken die zij – ook naar haar pensionering – bezocht om haar kennis en kunde over te dragen.

Bij haar afscheid van Sanquin werd Ruby benoemd tot Officier in de orde van Oranje-Nassau vanwege haar bijzondere verdiensten voor de samenleving. Tevens is zij toen (in 2007) door de NVB benoemd tot erelid. De betekenis die Ruby heeft gehad voor de bloedvoorziening wereldwijd en voor de NVB leeft voort in onze gedachten.

 

In memoriam: Ruby Pietersz

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.