Nieuwe ontwikkelingen en afscheid Lizzy van Pampus

Op 22 maart 2018 was er weer een druk bezochte onderwijsbijeenkomst van het Kennisplatform Transfusiegeneeskunde ZO. Het centrale thema  Nieuwe ontwikkelingen werd door sprekers vanuit diverse disciplines uitgelicht.

Nieuwe ontwikkelingen

Daratumumab kwam uitgebreid aan bod. Erik Beckers besprak het mechanisme van de werking (theorie) en toepassing van Daratumumab als behandeling bij multiple myeloom. Ron Straat ging vervolgens in op de problemen waar Daratumumab toe kan leiden in het (bloedtransfusie-)lab. Marian van Kraaij gaf een overzicht van vele nieuwe ontwikkelingen waar Sanquin mee bezig is en prof. Masja de Haas deed dit voor de immunohematologische diagnostiek.

Saskia Schols nam ons mee in de complexe problematiek waaronder het transfusiebeleid bij Sikkelcelpatiënten en Constance Baaten lichtte voor ons een eerste tipje van de sluier op van lopend onderzoek naar de effecten van chemotherapie en trombocytentransfusie op de functie van bloedplaatjes. We moeten nog even wachten op de officiële publicaties. De presentaties die u al kunt nalezen vindt u hier:

Erik Beckers – Daratumumab doelgerichte therapie

Ron Straat – DARATUMUMAB op het lab

Saskia Schols – Bloedtransfusie bij sikkelcelziekte

Marian van Kraaij – Nieuwe ontwikkelingen bij Sanquin

Masja de Haas – Nieuwe ontwikkelingen in de immunohematologie

Afscheid Lizzy van Pampus

Eén presentatie kreeg speciale aandacht. Lizzy van Pampus deed haar allerlaatste presentatie op het Kennisplatform ZO, omdat ze van haar meer dan welverdiende pensioen gaat genieten. Lizzy nam ons in Wat kun je leren van een transfusiereactie?  op haar onnavolgbare wijze mee in de afwegingen of iets wél of níet een transfusiereactie is. Ze laat ons achter met de zekerheid dat alles altijd nét even anders kan zijn.

Kennisplatformvoorzitter Eva Rombout gaf een overzicht van Lizzy’s carrière en haar bijdrage aan  alle bloedtransfusiemiddagen door vele presentaties die ze heeft gegeven. Lizzy stond vanuit het MUMC aan de wieg van het Kennisplatform en heeft dat later vanuit het Radboudumc voortgezet. We kennen haar als een sprankelende persoonlijkheid met vele originele ideeën, waarbij patiënt en donor altijd centraal stonden. Eva bedankte Lizzy namens allen voor haar bijzondere bijdrage.

Namens het Kennisplatform Transfusiegeneeskunde Zuidoost,

Ellen Vestjens, coördinator

Verslag: Kennisplatformbijeenkomst 22 maart 2018

Eén gedachte over “Verslag: Kennisplatformbijeenkomst 22 maart 2018

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.