Sinds medio 2016 wordt er gewerkt aan een revisie van de Richtlijn Bloedtransfusies. Deze zal op termijn de Richtlijn Bloedtransfusies uit 2011vervangen, toen nog samengesteld door het Centraal Begeleidings Orgaan van het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg.
De nieuwe richtlijn bloedtransfusies is modulair opgebouwd en bestaat uit zes modules, die elk worden uitgewerkt door een werkgroep. Elke werkgroep heeft een voorzitter afkomstig uit een van de initiatiefnemende verenigingen. Niet toevallig zijn alle zes de voorzitters ook lid van de NVB.
Volgens oud-NVB-voorzitter Hans Soons en mede-initiatiefnemer (vanuit de NVKC) zal de nieuwe richtlijn 31 december 2018 gereed zijn: “In 2016 is begonnen met de eerste drie modules: laboratoriumaspecten, chronische anemie en trombocytentransfusie. Medio 2017 starten de drie andere modules, namelijk transfusie-reacties en gerelateerde aandoeningen, acute anemie en plasmatransfusie. Deze worden opgeleverd medio 2018. In het najaar van 2018 volgt een accorderingsronde bij alle betrokken wetenschappelijke beroepsverenigingen.”

Lees meer over de achtergrond van de Richtlijn

Richtlijn Bloedtransfusies

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.